به نام خدا

سلسله‌مراتب در تشكيلات پاپاسي

نوع نوشته: نمودار تحليلي
براي: جامعه مدرسين حوزه علميه قم
تاريخ نگارش: مهر ۱۳۹۷ هجري شمسي
تعداد صفحات: ۱
نموداري‌ست كه سلسله‌مراتب قدرت-مسئوليت را در نظام پاپاسي نشان مي‌دهد؛ كاتوليسم مسيحي كه مبتني بر اقتدار پاپ است. پاپ در رأس قرار گرفته و به ترتيب: كاردينال، اسقف اعظم، اسقف، كشيش يا واعظ و در نهايت سميناريست و شمّاس. همراه با رنگ لباس‌ها و طرح كلاه‌ها و نمادهايي كه نشان هر منصب هستند.
خيلي‌ها هنوز در حوزه نمي‌فهمند. اندكي البته مي‌فهمند. ما در حوزه علميه چالش عجيبي از نظر تشكيلات داريم. آراء به شدّت مختلف است و از نظر تاريخي، ارتباط حوزه با حكومت و حاكميت هنوز حل نشده است. قرن‌ها در كش و قوس بوده و هنوز هم. امروز هم تكليف روشن نيست و بعضي ساز مخالفت مي‌زنند و بعضي موافقت. آن‌هايي كه نظام اسلامي را هم مثل سلاطين گذشته مي‌بينند اصرار بر استقلال حوزه دارند، فكر مي‌كنند اگر اين نظام هم ساقط شود، نظام انقلابي، جمهوري اسلامي،‌ تكليف حوزه چه مي‌شود؟! اين‌ها نگران بقاي حوزه هستند، فارغ از بقاي انقلاب. اين افراد نمي‌دانند كه اگر انقلاب برود، تا قرن‌ها حوزه‌اي در كار نخواهد بود. نخواهند گذاشت كه بماند. غرب وحشي كه امروز قدرت حوزه را فهميده، دشمني كه دانسته حوزه مي‌تواند يك حكومت تأسيس كند، تا قدرت داشته باشد اجازه از زمين برخاستن حوزه را نمي‌دهد. قرن‌ها حرفي و كلامي از حوزه علميه نخواهد بود. خب، خيلي‌ها در حوزه هستند كه هنوز اين را نمي‌فهمند، هر چند كه امام راحل (ره) در منشور روحانيت و وصيت‌نامه و آيت‌الله خامنه‌اي هم در سخنراني‌هاي سال ۱۳۸۹ به صورت جدّي به آن توجه دادند.
آن اندكي هم كه مي‌فهمند، دنبال تشكيلاتي دانشگاهي هستند. انگار حوزه را صرفاً آموزشي مي‌بينند. عمق نگاه‌شان، آن‌چنان كه ديدم، كوتاه است و مختصر. همه‌اش به تشكيلات داخلي حوزه فكر مي‌كنند. نه نگاه بين‌الملل دارند و نه نگاه ملّي. خدا به خير بياورد. چه بلايي سر ما خواهد آمد با اين كوته‌نظري‌ها. چرا دوستان ما فكر نمي‌كنند؟!
انگيزه‌ام از اين‌جا قوّت گرفت و بعد از اين‌كه يك تحليل مفصل از نهاد روحانيت تحت عنوان نهاد مرجعيت ارائه كردم، آمدم سراغ بررسي پيشينه تشكيلاتي روحانيت در دنيا. قوي‌ترين را كه نظام پاپاسي‌ست موضوع قرار دادم و هم درباره آن فيلم ديدم و هم مطالعه كردم. اين نمودار بخشي از گزارش آن مطالعات است.
اين نظام را اگر بخواهيم با كلمات و اصطلاحات خودمان توصيف كنيم، كشيش همان واعظ و مبلّغ است كه در عبادتگاه مستقر شده و مسئول هدايت مردم و انجام مناسك مذهبي‌ست. اسقف هم مجتهدي‌ست كه مطالعات ديني خود را تكميل كرده و سرآمد شده. اسقف اعظم از باب اين‌كه سابقه كار بيشتري دارد و در شهري بزرگ‌تر مستقر شده، مسئوليت نظارت بر ساير مجتهدين را دارد. كاردينال هم هر عضوي از تشكيلات است كه از سوي پاپ انتخاب شده براي كارهاي خاص تشكيلاتي. خود پاپ هم يك مجتهد است مانند سايرين كه فقط چون اسقف رم است، پس مسئوليت تمام تشكيلات را بر عهده دارد. اين تجربه را بايد آسيب‌شناسي كنيم تا در طراحي تشكيلات جديد روحانيت كمتر دچار آسيب شويم. تشكيلات پاپاسي را يك روحاني مسيحي طراحي كرده و بر آن اساس پياده‌سازي شده است. ما هم مي‌توانيم و اصلاً مجبوريم يك روز اين كار را انجام دهيم. اما نسبت ما با نظام اسلامي و حكومت ديني قطعاً مانند پاپاسي سكولار نمي‌تواند باشد!
اين نوشته را مي‌توانيد به صورت رايگان از لينك‌هاي روبه‌رو دريافت نماييد.
دانلود: ۱۵۳۶ بار
خمپاره به هدف نمي‌خورد، اگر ديده‌بان گراي صحيح ندهد. نظرات شما گراي هدف من است:

صفحه اصليبازگشت به صفحه نخست سايت نوشته‌ها986طرح‌ها، برنامه‌ها و نوشته‌ها مكان‌ها75براي چه جاهايي نوشتم زمان‌ها30همه سال‌هايي كه نوشتم جستجودستيابي به نوشته‌ها از طريق جستجو وبلاگ1366با استفاده از سامانه پارسي‌بلاگ نماها2چند فيلم كوتاه از فعاليت‌ها آواها10تعدادي فايل صوتي براي شنيدن سايت‌ها23معرفي سايت‌هاي طراحي شده نرم‌افزارها36سورس نرم‌افزارهاي خودم معرفي6معرفي طراح سايت و آثار و سوابق كاري او فونت‌هاي فارسي60تعدادي قلم فارسي كه معمولاً در نوشته‌هايم استفاده شده است بايگاني وبلاگ1354نسخه محلّي از نوشته‌هاي وبلاگ خاندان موشّحبا استفاده از سامانه شجره‌ساز خاندان حضرت زادبا استفاده از سامانه شجره‌ساز فروشگاهدسترسی به غرفه محصولات فرهنگی
با اسكن باركد صفحه را باز كنيد
تماس پيامك ايميل ذخيره
®Movashah ©2018 - I.R.IRAN