نمودار «فعاليت به كاربر» ابرسامانه راه زندگي
نمودار يوزكيس يكي از روشهاي استاندارد و مرسوم براي نمايش كاربريهاي يك نرمافزار است، به تفكيك هر نقش در سامانه. اين نمودار نيز شامل چهار نقش است كه وظايف مختلف و اختيارات گوناگون آنها را نشان ميدهد.
نام «فعاليت به كاربر» را خودم براي اين نمودار انتخاب كردم. در مدل تحليل RUP از اين نمودار استفاده ميشود. كجا با اين مدل آشنا شدم؟ دقيقاً سر پروژه سايت مركز پژوهشهاي صداوسيما، سال ۱۳۹۴. يك كتاب مفصّل هم درباره آن خواندم، در پارك، وقتي كه بچهها را براي بازي ميبردم.
اين نمودار را به نام Jacobson Use Case ميشناسند و در مراحل توليد يك نرمافزار نقش مهمي دارد. زيرا به دقت نشان ميدهد هر Role در سامانه چه فعاليتهايي را به انجام ميرساند. دسترسيها از روي همين نمودار معيّن ميگردد و منوهاي نمايش داده شده به هر كاربر. در خيلي از مواقع كارفرما و پيمانكار حرف هم را خوب نميفهمند و اين نمودار به دادشان ميرسد. كارفرما نتوانسته نياز خود را خوب بيان كند، پيمانكار نيز به شيوههاي مرسوم و كارهاي پيشين خود عمل ميكند. نتيجه به دعوا ميكشد. اما اين نمودار كمك ميكند تا قبل از هزينه كردن براي برنامهنويسي، توافق حاصل شود. كارفرما وقتي ببيند، ايراد ميگيرد: من منظورم اين نبود، اين نبايد دسترسي به اين بخش داشته باشد، آن يكي نبايد آن كار را انجام دهد. خلاصه از مشكلات بعدي پيشگيري ميكند.
راه زندگي يك ابرسامانه بود و طبق نظري كه كارفرماي آن داشت بايد چندين پروژه مختلف در آن ديده ميشد. سامانههاي متعدّدي كه بايد به راحتي توسط مدير ارشد فعال ميشدند و توسط مدير اداره ميگشتند. من بر اساس خواستههاي شفاهي كارفرما و مطلب مختصري كه نوشته بود، اين نمودار را طراحي كردم.
بيشک دليلي بوده كه توجهات جلب شده؛
عنوان، تصوير يا توضيحي كه براي اين مطلب آمده،
دليل را بنويس و دگمه دانلود را كليك كن.
بررسي براي باراندازي...