تبديل «فرمت برچسبي» سازمان اسناد كتابخانه ملّي به «فرمت اكسل»

ممكن است شما نيز به سازمان اسناد كتابخانه ملّي (http://opac.nlai.ir) مراجعه كرده و از ابزار قدرتمند جستجوي اين سايت استفاده نموده باشيد. در اين صورت متوجه شده‌ايد كه خروجي اين سايت براي چاپ و پرينت گرفتن مناسب، ولي براي انتقال به نرم‌‌افزارهايي چون اكسل يا اكسس و استفاده در بانك‌هاي اطلاعاتي ديگر چندان مناسب نيست.

بنده نيز چون شما گرفتار چنين شرايطي شدم و ناگزير ابزاركي براي خود نگاشتم. ابزاري اسكريپتي كه از نظر فني به «بوكمارك‌لت» (Bookmarklet) اشتهار دارد.

اين ابزار در نوار علاقه‌مندي‌هاي مرورگر شما مي‌نشيند و هرگاه در صفحه جستجوي كتابخانه ملّي بوديد، با يك كليك روي اين ابزار خروجي مورد نظر خود را به دست مي‌آوريد، نوعي خروجي كه پس از كپي (Copy) و چسباندن (Paste) در نرم‌افزار اكسل، دقيقاً آن‌چه مطلوب است را تقديم شما مي‌نمايد.

براي شروع كافيست تصوير زير را به نوار بالايي مرورگر بكشيد، جايي در نوار Favorite و يا Bookmark. اگر اين نوار ابزار در مرورگر شما فعال نيست، متناسب با نوع مرورگر بايد آن را از منوها انتخاب و فعال نماييد.

تبديل به اكسل تبديل به اكسل

اگر بسيار از كار با رايانه و اينترنت دور هستيد و كم‌اطلاع، تصاوير زير شما را در استفاده و كاربري صحيح اين ابزارك راهنمايي مي‌نمايد.

ابتدا با رفتن به نشاني: http://opac.nlai.ir با صفحه اصلي سازمان اسناد كتابخانه ملّي مواجه مي‌شويد. با انتخاب نوع اطلاعات خود به صفحه جستجو برويد.

در صفحه جستجوي ساده طبيعتاً واژگان مورد نظر خود را وارد نموده و جستجو مي‌كنيد.

اكنون شما هستيد و فهرستي از منابع يافته شده، فهرستي اجمالي كه اطلاعات كامل منبع را ارائه نمي‌نمايد. مي‌توانيد تعداد نتايج نمايش‌داده شده در هر صفحه را به حداكثر آن، يعني عدد 50، افزايش دهيد.

براي دستيابي به اطلاعات كامل منابع، به انتهاي صفحه رفته و دگمه «ذخيره يا چاپ» را بزنيد.

نتايج به دست آمده از جستجو در فرمتي اكنون نمايش داده مي‌شود كه بيشتر شبيه برگه‌دان‌هاي كتابخانه‌اي است. فرمتي مناسب براي چاپ به صورت ليبل و برچسب، براي نصب روي كتاب.

حالا بايد با اين نتايج چه كرد؟! مسأله دقيقاً در همين‌جا مطرح مي‌شود. فيلدهاي بسيار متنوعي براي اطلاعات وجود دارد كه در هر برچسب تنها تعدادي از آن‌ها داراي اطلاعات بوده و نمايش داده شده است. چگونه بايد اين اطلاعات را از حالت پراكنده و افقي به صورت منسجم و ستوني درآورد، به نحوي كه مناسب بانك‌هاي اطلاعاتي باشد؟!

ابزاركي كه در اين صفحه وجود دارد اين كار را انجام خواهد داد. تنها كافيست نماد نشان‌داده شده در اين صفحه را به شكل زير با موشواره گرفته و به نوار علاقه‌مندي‌هاي مرورگر منتقل نماييد و در آن‌جا رها كنيد.

پس از انجام اين انتقال، با يك عنصر جديد در نوار مزبور مواجه خواهيد شد كه عنوان «تبديل به اكسل» را دارد.

اين عنصر يك لينك نيست، يك كد اسكريپتي است كه چند جابه‌جايي را در اطلاعات صفحه انجام داده و آن را مناسب قرارگيري در فايل اكسل مي‌نمايد.

اكنون زماني‌كه در صفحه نتايج جستجو با فرمت برچسب هستيد، روي اين عنصر در نوار علاقه‌مندي‌ها قرارگرفته كليك نماييد... و صبر كنيد... چند ثانيه صبر نماييد... با چنين نتيجه‌اي مواجه خواهيد شد، آن‌چه در تصوير ذيل ديده مي‌شود.

يك جعبه در صفحه ايجاد شده و مقداري متن به هم ريخته در آن قرار گرفته است. متني كه به حالت انتخاب در آمده و آماده كپي كردن است.

تنها كاري كه شما بايد انجام دهيد فشردن كليدهاي Ctrl + c با هم است. با اين عمل تمام متن انتخاب شده به كليپ‌بورد رايانه منتقل خواهد شد.

اكسل را باز كنيد و بي‌درنگ كليدهاي Ctrl + v را فشار دهيد، عملي كه به آن چسباندن يا Paste گفته مي‌شود. چه چيزي خواهيد ديد؟ چيزي شبيه به تصوير زير؟

ابزارك ابتدا تمام فيلدها را مي‌خواند، همه منابعي كه در صفحه قرار دارند. عنوان همه را كنترل نموده و به صورت غيرتكراري در ستون‌هاي اكسل قرار مي‌دهد.

سپس به ابتداي صفحه بازگشته و هر ركورد را در يك رديف از سلول‌هاي اكسل قرار داده و فيلدها را متناظر با عناوين درج‌شده در سرستون‌ها در همان رديف مي‌چيند.

اگر در يك ركورد فيلدهاي تكراري باشد، محتواي آن‌ها را در كنار هم و در يك سلول اكسل قرار داده و با يك مميّز (/) از يكديگر متمايز مي‌نمايد.

هر گونه ايراد، اشكال، پيشنهاد يا نظر و ايده درباره اين ابزارك را مي‌توانيد با مراجعه به نشاني: http://rastan.parsiblog.com/Posts/280 در قالب كامنت ثبت نماييد.

ابزار فوق بر روي مرورگرهاي ذيل امتحان شده و كار كرده است.

Internet Explorer 9.0.19 Firefox 27.0.1 Google Chrome 32.0